Laktoferyna - białko wzmacniające odporność

Laktoferyna należy do białek z grupy transferyn. Produkowana  jest przez  gruczoły błon śluzowych, ale jej występowanie stwierdzono również w neutrofilach (granulocytach obojętnochłonnych). W organizmie ludzkim można ją znaleźć wszędzie tam, gdzie istnieje konieczność  szybkiej obrony przeciwdrobnoustrojowej, czyli w ślinie,  łzach oraz wydzielinie gruczołów nosowych. Największe stężenie laktoferyny występuje w siarze (mleku pierwotnym), co daje noworodkowi silną ochronę przeciwbakteryjną oraz uzupełnia składniki odżywcze.
 
Laktoferyna wykazuje silne działanie:
- immunomodulujące
- przeciwzapalne
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe
- przeciwgrzybicze
- reguluje stężenie żelaza w organizmie ludzkim
 
Jej wszechstronne działanie wynika między innymi ze zdolności wiązania jonów żelaza, a jak wiadomo żelazo stanowi czynnik niezbędny do rozmnażania i rozwoju drobnoustrojów. Pamiętajmy, że organizm jest bardzo mądry i w sytuacji kiedy dochodzi do przewlekłych infekcji, obniża poziom dostępnego żelaza tak, aby drobnoustroje miały do niego jak najmniejszy dostęp. Laktoferyna wiążąc wolne jony żelaza uniemożliwia im rozmnażanie i rozwój. Nie jest to jednak jej jedyna funkcja. Okazuje się, że posiada ona zdolność  przyczepiania się  do ściany komórkowej bakterii co powoduje jej zniszczenie poprzez wypłynięcie jej zawartości. Podobne działanie wykazuje wobec wirusów, gdyż uniemożliwia im przyczepienie się do komórek gospodarza.
 
Laktoferyna wykazuje  silne działanie ograniczające tworzenie biofilmów bakteryjnych. Biofilmem nazywamy skupiska bakterii, które poprzez wykształcenie zewnętrznej warstwy odpornej na działanie antybiotyków zwiększają swoją szansę na przeżycie.  Tworzenie biofilmów jest istotnym problemem przy leczeniu przewlekłych infekcji wywołanych przez drobnoustroje.
 
Przy tak wszechstronnym działaniu może ona stanowić  broń w walce z bakteriami opornymi na antybiotyki. Badania wskazują, iż połączenie laktoferyny z terapią antybiotykową zwiększa efektywność leczenia oraz  umożliwia zredukowanie dawki leku.
 
Udowodniono, iż wykazuje ona silny wpływ przeciwwirusowy wobec wirusów grypy, HCV, HIV, HBV oraz hamuje namnażanie drożdżaków z gatunków Candida albicans, Candida krusi oraz Candida tropicalis a jednocześnie stymuluje wzrost korzystnych bakterii jelitowych i sprzyja eliminacji dysbiozy jelitowej.
 
Kiedy zatem warto sięgnąć po suplementację laktoferyną?
 
- w stanach obniżonej odporności
- stanach zapalnych
- przy ostrych i przewlekłych infekcjach wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych
- przy problemach z przewodem pokarmowym
- dysbiozie jelitowej
- stanach zapalnych jelit i nietolerancjach pokarmowych
- anemii z niedoboru żelaza
 
Laktoferyna jest dostępna w formie suplementów diety, bez recepty. Można kupić ją w formie saszetek, kapsułek, kropli.
 
Czy są jakieś przeciwwskazania?
Laktoferyna jest preparatem o wysokim stopniu bezpieczeństwa, jednak ze względu na to, iż jest pozyskiwana z mleka krowiego nie powinny spożywać jej osoby o silnej alergii na białka mleczne.
Jako, że  laktoferyna  jest rodzajem  białka to osoby z nietolerancję laktozy mogą ją bezpieczne stosować.